Tattoo inspiratie: De Maori tattoo

Maori tattoo

Onder getatoeëerden zijn Maori tattoos populair. Volkszanger André Hazes heeft bijvoorbeeld een aantal Maori tattoos en ook andere zogenoemde Inked Celebrities zijn fan. Wereldartiest Rihanna heeft ook een Maori tattoo laten zetten en is daarvoor zelfs helemaal naar Nieuw-Zeeland afgereisd. De Maori tattoo vindt zijn roots dan ook in Nieuw-Zeeland. De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland en tattoos zijn bij het Polynesische volk een belangrijke traditie. De unieke stijl van tatoeëren en de diepzinnige betekenis achter de tattoos hebben ervoor gezorgd dat een Maori tattoo in de rest van de wereld ook enorm populair werd. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten Maori tattoos en de betekenissen? Tattoo-inspiratie.nl vertelt en laat je graag iets meer zien over de populaire Maori tattoo.

De betekenis van een Maori tattoo

Maori tatoeages worden ook wel omschreven als Polynesische tribals. Deze tribals vinden hun oorsprong terug bij verschillende inheemse volkeren. Hierbij kun je denken aan de Indianen in Amerika, maar ook dus de Maori in Nieuw-Zeeland. Binnen de Maori cultuur is tatoeëren een essentieel onderdeel. De tatoeage kenmerkend door combinaties van verschillende cirkelachtige vormen vormen namelijk een verhaal. Het verhaal van iedere Maori tatoeage en dus ook ieder persoon is uniek. Oorspronkelijk werden Maori tatoeages, ook wel moko genoemd, op het gezicht gezet. Door het gezicht te tatoeëren konden de Maori gelijk zien wat het verhaal en de afkomst van die persoon was. Op de linkerkant van het gezicht werd de afkomst van de vaderskant getatoeëerd en op de rechterkant de afkomst van moederskant. Belangrijke personen binnen de Maori cultuur hadden een uitgebreid verhaal en zij hadden dan ook vaak het hele gezicht vol getatoeëerd.  

De opbouw van een Maori tattoo

Een Maori tattoo ken een vooropgestelde opbouw. Op het midden van het gezicht stond de zogenoemde Ngakaipikirau. De Ngakaipikirau gaf de rang van de persoon in kwestie aan. Rond de wenkbrauwen was de Ngunga terug te vinden, de Ngunga staat voor de positie van de persoon. Bij de ogen en de neus werd de leidinggevende rol van de persoon getatoeëerd, beter bekend onder de naam Uirere. Op de slapen werd de Uma getatoeëerd, deze tattoo gaf aan of iemand getrouwd was. Eventueel een tweede huwelijk kon ook daar op aangegeven worden. Onder de neus bevind zich de Raurau, deze tattoo kon gezien worden als een soort handtekening en is een persoonlijk symbool. Verder bestond een Maori tattoo uit een Taihou voor het werk dat een persoon deed en de Wairua, hoe belangrijk iemand was. Als laatste is de Taitoto terug te vinden, dit stond voor de geboortestatus van een Maori. 

Maori tattoos anno 2020

De Westerse wereld kwam in de 18e eeuw in aanraking met Maori tatoeages. Kapitein James Cook kwam door één van zijn ontdekkingsreizen in contact met Polynesische volkeren en was onder de indruk van de tatau, hedendaags tatoeëren genoemd. Anno 2020 zijn Maori tatoeages nog steeds een ding, al wel vaak in een andere uitvoering. Tatoeages in het gezicht kunnen nog wel eens voor problemen op kantoor zorgen. Daarom wordt een Maori tatoeage vaak op armen, kuiten of dijbenen gezet. Het ontwerp van de tatoeage is wel origineel gebleven en kenmerkend aan de verschillende symbolen, vormen en betekenissen achter de tatoeage. 

Ben jij geïnspireerd door Maori tattoos? Of ben jij nog niet getatoeëerd en ben je op zoek naar informatie over jouw eerste tattootattoos en gezondheid of andere veelgestelde tattoo vragen? Ook dan is Tattoo-inspiratie.nl het juiste platform. Laat je ook inspireren door verschillende Inked Celebrities, het laatste tattoo nieuws of andere tattoo inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *