Tattoos op de werkplek; geaccepteerd of niet?

Tattoo werk

In Nederland zijn steeds meer mensen met een tattoo. Uit recent onderzoek is gebleken dat tegenwoordig 35% van de Nederlandse bevolking getatoeëerd is. De verwachting is dat dit percentage alleen verder gaat stijgen de komende jaren. Het is daarom ook niet gek dat iemand in jouw persoonlijke kring een tattoo heeft, maar ook bijvoorbeeld op je werk kom je veel vaker een getatoeëerde tegen. Vroeger was het een absolute no-go om met een tattoo op je werk, sollicitatie- of klantgesprek voor de dag te komen. Maar hoe zit het nu met de acceptatie van tattoos op werk? Zeker nu het percentage getatoeëerden enorm aan het stijgen is. Zijn er beroepen waarbij een tattoo nog steeds een absolute no-go is of zijn er beroepen waar misschien zelfs jouw baas een tattoo heeft en op de werkplek geaccepteerd is. Ink-spiration duikt iets dieper in de acceptatie van tattoos op werk!

Wordt het taboe van tattoos binnen de werkomgeving doorbroken?

Tatoeages nemen de afgelopen jaren een enorme populariteit boost door, daarom is een tatoeage ook niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Uit onderzoek is gebleken dat bij het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking tatoeages geaccepteerd zijn. Toch is voor 19% van werkzame Nederlanders het nog steeds een groot taboe om op kantoor een zichtbare tatoeage te hebben. Verder heeft 14% van de bedrijven een verbod op zichtbare tatoeages op de werkvloer ingesteld. Er is zelfs een klein percentage Nederlanders dat zijn ontslag te wijten heeft aan het hebben van een tatoeage en 33% ondervindt negatieve gevolgen naar aanleiding van zijn permanente lichaamsversiering. Toch valt hier enige nuance in aan te brengen. Vaak spelen de aard en de plek van een tatoeage een grote rol in het ondervinden van hinder. Een aanstootgevende tatoeage zal iemand eerder negatieve gevolgen van ondervinden, dan bijvoorbeeld een herdenkings tatoeage. 

Acceptatie van tattoos op de werkvloer

1 op 5 Nederlanders heeft nog steeds te maken heeft met een taboe op tattoos op de werkvloer. Toch zijn er ook werkplekken waar tattoos wel geaccepteerd worden. Uit onderzoek is gebleken dat starters steeds meer openstaan voor zichtbare tattoos op het werk. Ook laten statistieken zien dat mensen actief in hogere managementposities vaker een tattoo hebben dan mensen lager in de pikorde. Hierbij is het hoger management overtuigd van een positief effect op medewerkers door één of meerdere van hun tattoos. Als mensen toch te maken hebben met negatieve gevolgen op het werk door hun tattoo. Dan zijn ze vaak verplicht om hun tattoo te bedekken en er is zelfs een percentage dat er zelf voor kiest om zijn/haar tattoo te bedekken.

Hoe omgaan met het tattoo beleid op op jouw werk?

Heb jij op je werk een beleid als het gaat om tatoeages? Wordt een tatoeage bij op jouw kantoor gedoogd óf is een tatoeage absoluut uit den boze? Mocht het laatste bij jou het geval zijn, dan zijn er uiteraard genoeg manieren om geen negatieve gevolgen van jouw tatoeage te ondervinden. Je kunt er in ieder geval voor kiezen om geen aanstootgevende tatoeage te nemen. Of jouw tatoeage op een niet direct zichtbare plek te laten zetten. Staat jouw tatoeage wel op een zichtbare plek? Kijk dan hoe je deze kunt bedekken met bijvoorbeeld lange mouwen of het verbergen onder een ander kledingstuk. 

Heb jij te maken met een taboe op tattoos op jouw werkplek? Of lopen jouw baas of collega’s zelf met allerlei tattoos rond? Laat het gerust weten! Ben jij nog niet getatoeëerd en ben je op zoek naar informatie over jouw eerste tattootattoos en gezondheid of andere veelgestelde tattoo vragen? Ook dan is Ink-spiration het juiste platform. Laat je ook vooral inspireren door verschillende Inked Celebrities, het laatste tattoo nieuws of andere tattoo inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *