Tattoos en gezondheid

Het aantal tatoeages in het straatbeeld van Nederland blijft elk jaar maar stijgen. Een ieder met zo’n permanente lichaamsversiering heeft nagedacht over het soort tatoeage of de plaatsing hiervan. Mensen houden vaak minder rekening met de eventuele gezondheidsrisico’s van een tatoeage. Maar hoe schadelijk is een tatoeage nou precies? Of is een tatoeage misschien wel bevorderlijk voor je gezondheid? Uit verschillende onderzoeken blijkt telkens weer iets anders, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ga jij binnenkort weer naar de tattooshop? Bedenk dan wat voor invloed het zetten van een tatoeage heeft op jouw gezondheid. Is dit jouw eerste tattoo? Dan is het goed om eerst even alle risico’s en voordelen tot je te nemen.  

Gebruikte stoffen in een tattoo

Tattoo’s heb je in alle soorten en kleuren. Een ieder zijn tattoo is weer anders en iedereen streeft naar een zo uniek mogelijke tattoo. Toch hebben alle tattoo’s één gedeelde overeenkomst, er wordt ink gebruikt. Maar wat voor soort stoffen zitten er nou precies in die inkt en wat betekent dit voor je gezondheid? De soorten inkt die tatoeëerders gebruiken bestaan voornamelijk uit onoplosbare pigmenten. Deze pigmenten zijn weer vermengd met water, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen en meer. Met het tatoeëren wordt er als ware een complete cocktail van stoffen in je lichaam gestopt. Ondanks een aantal gebruikelijke en bekende middelen, bestaat een precieze lijst van stoffen of ingrediënten van een tattoo niet. De stoffen waar we wel van weten dat deze zich in een tattoo bevinden is nog maar weinig bekend als het gaat om gezondheidsrisico’s. De vraag die je hier al gauw bij kunt stellen is of deze stoffen überhaupt geschikt zijn om in je lichaam te worden geïnjecteerd. 

Gezondheidsrisico’s

Ondanks dat we relatief weinig nog weten over de stoffen in tatoeage inkt en de invloed op je gezondheid hiervan, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is. Klein maar zeker niet verwaarloosbaar. Tatoeage-inkt bevat namelijk stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en aromatische aminen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Verder hangen gezondheidsrisico’s af van diverse factoren. Hierbij kun je denken aan de grootte van je tatoeage, de concentratie schadelijke stoffen en de tijd dat je lichaam aan deze schadelijke stoffen is blootgesteld. 

Veiligheid in een tattooshop

Als je eenmaal de eventuele gezondheidsrisico’s in je hebt opgenomen en toch hebt besloten de stap naar de tattooshop te maken. Dan zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten om zo veilig en hygiënisch jouw tattoo te laten zetten. Allereerst om het nogmaals te benoemen, een tattoo laten zetten is niet zonder gezondheidsrisico’s. Ten tweede is het uitermate belangrijk om je alleen te laten tatoeëren door een tatoeëerder of tattoo shop met een GGD-vergunning. Daarnaast is je gezonde verstand gebruiken ook iets heel belangrijks. Kijk rond in de tattooshop, vallen je dingen op waarvan jij twijfels hebt over de hygiëne of je gezondheid? Vraag hier dan uitvoerig naar en als je het dan nog niet vertrouwt dan is jouw tattoo daar laten zetten geen goed idee. Kijk ook bij het tatoeëren of naalden ‘vers’ uit de verpakking worden gehaald en de tatoeëerder handschoenen aan heeft. Als laatste moet je goed luisteren naar de nazorg instructies van jouw tatoeëerder. Een tattoo is een open wond en deze moet je goed verzorgen om problemen met je gezondheid te voorkomen.

Zijn er ook nog lichamelijke voordelen?

De gezondheidsrisico’s zijn benoemd en je weet nu een beetje waar je op moet letten omtrent de veiligheid in een tattooshop. Zijn er dan helemaal geen voordelen aan een tatoeage? Volgens onderzoek van de universiteit van Alabama zijn er wel degelijk voordelen aan het zetten van een tatoeage. Het onderzoek wijst uit dat een tatoeage helpt tegen verkoudheid en griep. Het nemen van een tatoeage verlaagt in eerste instantie je immuunrespons, op dat moment ben je vatbaarder voor verkoudheid en infecties. Maar daarna ga je de voordelen merken. Als je zelfs meerdere tatoeages neemt zal jouw immuunsysteem alleen maar sterker. Ook blijkt uit het onderzoek dat een tatoeage ervoor zorgt dat je gelukkiger bent. Bij het tatoeëren komt adrenaline vrij en daardoor voel je je beter. Daarnaast zorgt een tatoeage voor meer zelfverzekerdheid. 

Ben jij je bewust van de gezondheidsrisico’s en ga je alsnog een tatoeage zetten? Of wil je nog meer weten over tatoeages? Lees dan gerust onze veelgestelde tattoo vragen, hier geeft Tattoo-inspiratie.nl een antwoord op al jouw tattoo vragen! Wil je op de hoogte blijven van het laatste tattoo nieuws? Lees dan ook zeker één van onze artikelen.